Grant Tango NCBiR na opracowanie biostarterów wspomagających dojrzewanie mięsa wołowego na sucho

Projekt pt. “Opracowanie biostarterów wspomagających dojrzewanie mięsa wołowego na sucho” przygotowany pod kierunkiem dr Julii Pawłowskiej uzyskał finansowanie Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. W skład konsorcjum grantu wchodzą Uniwersytet Warszawski, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego oraz firma CHRIS z siedzibą w Krakowie.
Celem projektu jest opracowanie biostarterów wspomagających sezonowanie mięsa wołowego na sucho. Obecnie najczęściej stosowaną metodą jest dojrzewanie mięsa na mokro w worku próżniowym. Jest to sposób, który odbiega technologicznie jak również jakościowo od tradycyjnego “kruszenia mięsa”, które polega na jego przedłużonym przechowywaniu w niskiej temperaturze. Wówczas na powierzchni mięsa rozwijają się mikroorganizmy (bakterie i grzyby) produkujące enzymy proteolityczne. W wyniku ich aktywności wołowina nabiera unikalnych cech, które są szczególnie cenione przez konsumentów oraz w przemyśle mięsnym.
Gratulujemy!
Link do informacji o wynikach konkursu: