mgr Grzegorz Ostrowski
Zainteresowania badawcze
- Wpływ bakterii wewnątrzstrzępkowych na fizjologię przedstawicieli Mucoromycota
- Ewolucja współzależności bakterii i grzybów
- Zastosowanie mikroorganizmów w przemyśle żywieniowym
Projekty badawcze
- Wpływ zanieczyszczenia gleby na występowanie i różnorodność przedstawicieli Mucoromycota oraz ich bakteryjnych endosymbiontów (kierownik dr Julia Pawłowska)
- Opracowanie biostarterów wspomagających dojrzewanie mięsa wołowego na sucho (kierownik dr Julia Pawłowska)
Publikacje
2024
Dry-aged beef quality with the addition of Mucor flavus – Sensory, chemosensory and fatty acid analysis Journal Article
In: Meat Science, 2024, ISSN: 0309-1740.
Fungal Biostarter and Bacterial Occurrence of Dry-Aged Beef: The Sensory Quality and Volatile Aroma Compounds after 21 Days of Aging Journal Article
In: Applied Sciences, vol. 14, no. 19, 2024, ISSN: 2076-3417.
2023
Cold adapted and closely related mucoraceae species colonise dry-aged beef (DAB) Journal Article
In: Fungal Biology, 2023, ISSN: 1878-6146.
Fungal Biostarter Effect on the Quality of Dry-Aged Beef Journal Article
In: Foods, vol. 12, no. 6, pp. 1330, 2023, ISSN: 2304-8158.