Ta strona wykorzystuje ciasteczka ("cookies") w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Czy wyrażasz na to zgodę?

Czytaj więcej

Opracowanie biostarterów wspomagających dojrzewanie mięsa wołowego na sucho

Sezonowanie mięsa jest procesem polegającym na jego przechowywaniu w odpowiednich warunkach, co poprzez powolne przemiany, prowadzi do uzyskania lepszych walorów organoleptycznych. Choć obecnie najpowszechniejszą metodą dojrzewania mięsa jest sezonowanie na mokro w worku próżniowym, tradycyjne “kruszenie mięsa” polegało na jego przedłużonym przechowywaniu w niskiej temperaturze. Podczas takiego dojrzewania na powierzchni mięsa mogą rozwijać się mikroorganizmy (bakterie i grzyby) produkujące enzymy proteolityczne, których aktywność prowadzi do powstania unikalnych cech, szczególnie cenionych przez konsumentów. Niestety, pomimo licznych badań nad kruszeniem mięsa, procesy zachodzące podczas sezonowania wołowiny na sucho ciągle nie są w pełni poznane, co przekłada się na stosunkowo niską powtarzalność rezultatów. Celem naszego projektu jest opracowanie biostarterów wspomagających dojrzewanie mięsa wołowego na sucho.

Zapraszamy na stronę: https://sezonowanie-wolowiny.pl/

Publikacje:

2024

Jaworska, Danuta; Pawłowska, Julia; Kostyra, Eliza; Piotrowska, Anna; Płecha, Magdalena; Ostrowski, Grzegorz; Symoniuk, Edyta; Hopkins, David L.; Sawicki, Krzysztof; Przybylski, Wiesław

Dry-aged beef quality with the addition of Mucor flavus – Sensory, chemosensory and fatty acid analysis Journal Article

In: Meat Science, 2024, ISSN: 0309-1740.

Links | BibTeX

Przybylski, Wiesław; Jaworska, Danuta; Kresa, Paweł; Ostrowski, Grzegorz; Płecha, Magdalena; Korsak, Dorota; Derewiaka, Dorota; Adamczak, Lech; Siekierko, Urszula; Pawłowska, Julia

Fungal Biostarter and Bacterial Occurrence of Dry-Aged Beef: The Sensory Quality and Volatile Aroma Compounds after 21 Days of Aging Journal Article

In: Applied Sciences, vol. 14, no. 19, 2024, ISSN: 2076-3417.

Abstract | Links | BibTeX

Przybylski, Wiesław; Płecha, Magdalena

Zastosowanie biostarterów grzybowych w procesie dojrzewania wołowiny na sucho Journal Article

In: Gospodarka mięsna, vol. 10, pp. 28-32, 2024.

Links | BibTeX

Abramczyk, Beniamin; Wiktorowicz, Dorota; Okrasińska, Alicja; Pawłowska, Julia

Mucor thermorhizoides—A New Species from Post-mining Site in Sudety Mountains (Poland). Journal Article

In: Current Microbiology, vol. 81, iss. 201, 2024.

Links | BibTeX

2023

Jaworska, Danuta; Przybylski, Wiesław; Węglarz, Monika; Pawłowska, Julia

Jakość wołowiny dojrzewającej na sucho z udziałem różnych biostarterów. Partnerstwo instytucjonalne w kształtowaniu zachowań żywieniowych w trosce o zdrowie publiczne. Book Chapter

In: Gutkowska, Krystyna (Ed.): pp. 393-414, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2023, ISBN: 78-83-8237-205-2 .

Links | BibTeX

Ostrowski, Grzegorz; Jaworska, Danuta; Płecha, Magdalena; Przybylski, Wiesław; Sałek, Piotr; Sawicki, Krzysztof; Pawłowska, Julia

Cold adapted and closely related mucoraceae species colonise dry-aged beef (DAB) Journal Article

In: Fungal Biology, 2023, ISSN: 1878-6146.

Links | BibTeX

Przybylski, Wiesław; Jaworska, Danuta; Płecha, Magdalena; Dukaczewska, Karina; Ostrowski, Grzegorz; Sałek, Piotr; Sawicki, Krzysztof; Pawłowska, Julia

Fungal Biostarter Effect on the Quality of Dry-Aged Beef Journal Article

In: Foods, vol. 12, no. 6, pp. 1330, 2023, ISSN: 2304-8158.

Links | BibTeX

Prezentowanie wyników na konferencjach:

  1. D. Jaworska, J. Pawłowska, M. Płecha, G. Ostrowski, D. Derewiaka, P. Sałek, K. Sawicki, M. Barczak and W.
    Przybylski, Impact of biostarter aplication on volatile compounds and sensory quality of dry aged beef, 69th
    International Congress of Meat Science and Technology – from Tradition to Green Innovation, 20-25 sierpnia
    2023, Padwa Włochy, referat.
  2. Wiesław Przybylski, Natalia Kasałka-Czarna, Magdalena Montowska, Danuta Jaworska, Piotr Sałek, Jakub Nowak,
    Magdalena Płecha, Grzegorz Ostrowski, Krzysztof Sawicki, Julia Pawłowska The efect of fungal biostarter on
    miofibryllar protein status and stability of dry aged beef, 69th International Congress of Meat Science and
    Technology – from Tradition to Green Innovation, 20-25 sierpnia 2023, Padwa Włochy, referat.
  3. P. Sałek, W. Przybylski, D. Jaworska, J. Pawłowska, M. Płecha, G. Ostrowski, M. Barczak, K. Sawicki, Applications
    of the Mucor flavus sp. biostarter shortens the time of dry aging of beef, 69th International Congress of Meat
    Science and Technology – from Tradition to Green Innovation, 20-25 sierpnia 2023, Padwa Włochy, referat.
  4. Grzegorz Ostrowski, Karina Dukaczewska, Danuta Jaworska, Magdalena Płecha, Wiesław Przybylski, Piotr Sałek,
    Krzysztof Sawicki, Julia Pawłowska, Isolation of the Mucoraceae from the dry-aged beef and their evaluation as
    potential biostarter for meat ageing, XIX Congress of European Mycologists 4-8 września 2023, Perugia, Włochy,
    referat.
  5. Jaworska Danuta, Jakość wołowiny dojrzewającej na sucho z udziałem różnych biostarterów, Partnerstwo
    instytucjonalne w kształtowaniu zachowań żywieniowych w trosce o zdrowie publiczne, referat, 14 września
    2023, Warszawa.
  6. Sałek Piotr, Ocena możliwości skrócenia czasu dojrzewania wołowiny metodą na sucho z wykorzystaniem
    biostartera grzybowego, Partnerstwo instytucjonalne w kształtowaniu zachowań żywieniowych w trosce o
    zdrowie publiczne, referat, 14 września 2023, Warszawa.
  7. Magdalena Płecha, Grzegorz Ostrowski, Dorota Korsak i Julia Pawłowska (2022). Studying bacterial-fungal
    interactions (BFI) of the dry-aged beef (DAB) improves understanding of microbiome functioning. Polish
    Evolutionary Conference (PEC), Toruń
  8. Grzegorz Ostrowski, Julia Pawłowska (2022). Diversity of the fungal community on the dry-aged beef,
    MycoRiseUp! Youth in Mycology, Warszawa.
  9. Grzegorz Ostrowski, Magdalena Płecha, Julia Pawłowska (2022). Microbial communities of the dry aged beef,
    ICFM workshop 2022 Utrecht, Holandia

Inne materiały:

film instruktażowy – użycie biostartera

https://www.sggw.edu.pl/nowy-projekt-badawczy-w-instytucie-nauk-o-zywieniu-czlowieka-sggw/

 

 

——————————————————————————————————————————————————————————–

Projekt współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Tango ścieżka C:

„Opracowanie biostarterów wspomagających dojrzewanie mięsa wołowego na sucho”